کتاب استخر های خانگی به زبان ساده« بخش 6: فیلتر استخر »

بخش 6: فیلتر استخر

تعداد بازدید : 769
آخرین بروزرسانی : 1402/4/3

Print

0
  
25 1401 اردیبهشت

فهرست مطالب فصل 3:

3-6: فیلتر استخر

3-6-1: فیلتر شنی

3-6-2: فیلتر دیاتومه

3-6-3: فیلتر کارتریجی

3-6-4: فیلتر زغالی

 


3-6 فیلتر استخر

در حالی که پمپ، قلب یک سیستم سیرکولاسیون در استخر است؛ فیلترها به منزلهٔ کلیه های سیستم هستند.
فیلترها، مواد معلق در آب را جدا می‌کنند و این عمل علاوه بر تمیزی آب باعث می‌شود، تیرگی آب کاهش و شفافیت آن افزایش یابد‌. مواد معلقی که با فیلترها جمع آوری می شوند فقط شامل گرد و خاک، مو و روغن نیستند و فیترها هر ماده ی معلق در آب را جمع آوری می کنند. البته فیلترها مواد غیرمحلول یا باکتری ها را جدا نمی‌کنندو این باکتری ها با ضدعفونی کردن استخر از بین می روند. معمولاً، فیلترها به راحتی اجسام را قبل از اینکه آب مجدداً به داخل استخر برگردد؛ جدا می‌کنند.

3-6-1- فیلتر شنی
3-6-2- فیلتردیاتومه DE یا خاکی
3-6-3- فیلتر کارتریجی
3-6-4- فیلتر ذغالی

 

 

بازگشت به فهرست

 

 

3-6-1- فیلتر شنی

فیلتراسیون چیست؟؟ (پدیده استخر در این رابطه توضیح میدهد)

 

 
اجرا و راه اندازی فیلترشنی توسط پدیده استخر
 
 

شن، ماده ای است که کمترین نیاز را به نگهداری دارد و سال ها می تواند استفاده شود. تمیز کردن آن ساده و هزینه ی خرید آن کم است. در فیلترهای شنی از شن در سایزها و اشکال مختلفی (مثلثی) استفاده می شود.
هنگامی که از این شن ها در سیستم تصفیه استفاده می شود؛ منافذ، شکاف ها یا خلل و فرج های کوچکی به وجود می آید که لجن ها در آنجا می ماند. فواید استفاده از فیلترهای شنی؛ دائمی بودن مواد آن، هزینه پایین و عملکرد ساده ی آنهاست.

 


امروزه در برخی از فیلترهای شنی از شیشه های بازیافتی استفاده می شود. شیشه، سبک تر است و مقدار لجن بیشتری جمع می کند.
این فیلترها، از یک سیلیس با درجه ی مطلوب استفاده می کنند تا در هنگام عبور آب از درون این سیلیس ها، آلودگی ها و زباله ها را بگیرند. فیلترهای شنی ذرات 10-50 میکرونی را فیلتر می کنند.

 


با افزایش بار آلودگی، فشار خوانده شده بر روی سنجش گرها افزایش می یابد. زمانی که فشار فیلتر 5-10 Psi بیشتر از حد طبیعی باشد؛ فیلتر نیاز به تمیز کردن یا پس شویی دارد. در این فیلترها پاکسازی شیمیایی برای حصول بهترین کارایی لازم است. بدون یک ماده منعقد کننده، فیلتر ماسه ای فقط برای جدا کردن مواد جامد درشت از آب در گردش مؤثر است. اما در صورت اضافه کردن یک ماده منعقد کننده، ماسه فیلتر جهت جداکردن مواد جامد معلق و باکتری ها بسیار مؤثر خواهد بود.

 

 

 

بازگشت به فهرست

 

 

3-6-2- فیلتر دیاتومه DE یا خاکی

فیلتر های D.E یا دیاتومه ای مؤثرترین نوع فیلترهای استخر هستند. این فیلترها از یک پودر D.E برای پوشش شبکه ی داخلی فیلتر استفاده می کنند. پودر می تواند ذرات با اندازه ی 3-2 میکرون را فیلتر کند. فیلترهای D.E می توانند مقادیر بیشتری از آلودگی و ذرات را پیش از نیاز به پس شویی بگیرند.

 

 

 

بازگشت به فهرست

 

 


3-6-3- فیلتر کارتریجی

بیشترین فیلترهایی که در آب معدنی و وان آب گرم استفاده می شود؛ فیلترهای کارتریج است. فیلترهای کارتریج با ظرفیت بالا برای استخرهای شنا نیز موجود است. این فیلترها از یک قسمت کارتریج استفاده می کنند که ازیک کاغذ مخصوص مانند: غشای سنتتیک (پلی-استر)، پلی آمید، پلی پروپیلن و... ساخته شده است.

 

 

 

 

بازگشت به فهرست

 

 


3-6-4- فیلتر زغالی

یکی از روش های مناسب برای حذف بو و طعم بد  آب، جذب عوامل مولد بو و طعم است. زغال فعال با خاصیت جذب سطحی بالای خود می تواند طعم و بوی ناخوشایند آب را حذف کند. از جمله عوامل مؤثر بر کارایی و بازدهی زغال؛ نوع زغال فعال، دمای آب است.
فیلتر زغالی متشکل از لایه های زغال Ph فعال دانه ای است. این فیلتر می تواند ترکیبات فنلی و کلر آزاد آب را که عامل ایجاد بو و طعم نامطبوع است؛ جذب کند. توصیه می شود؛ فیلتر زغال هر شش ماه یک بار شستشو و احیاء شود. به همین دلیل کافی است پس از شستشوی معکوس فیلتر، دانه های زغال به مدت 20 الی 30 دقیقه با بخار آب کم فشار شسته شود. در صورتی که فیلتر زغالی مدت زیادی بدون استفاده رها شده باید با آب کلردار شسته شود تا باکتری ها و دیگر عوامل بیولوژیکی از سطح دانه های زغال فعال زدوده شود.

 

بازگشت به فهرست

 

 

 

 

کلیات فیلتراسیون:

 يكي از مهمترين و حساس ترين مباحثي كه بايد در طراحي تاسيسات استخر در نظر داشت، بحث فيلتراسيون آب استخر مي باشد. در اهميت اين موضوع بايد گفت كه اگر تصفيه آب استخر به صورت صحيح انجام نگيرد، استفاده از استخر غيرممكن خواهد بود. فيلترها به منظور جداكردن آلودگي هايي همچون ميكرو ارگانيسم ها و بعضي باكتري ها مورد استفاده قرار مي گيرند.

در فرايند فيلتراسيون، اولين بخش از آبي كه از استخر بيرون كشيده مي شود را مي توان به عنوان آب كاملاً كثيف درنظر گرفت. به لحاظ اختلاط دائمي آب تميز ورودي و آب كثيف باقيمانده در استخر، هر بخش  آب خارج شده تركيبي خواهد بود از نسبت كمتري آب كثيف و مقدار بيشتري آب تميز. در انتهاي يك بار گردش كامل، وقتي كه آب فيلتر مي شود، درصد تصفيه آب %63 بعد از دو بار گردش در حدود %86 و بعد از سه بار گردش %95 خواهد بود. بعد از سه بار گردش افزايش درصد تصفيه اندك مي باشد كه اين نشان مي دهد كه با سه بار گردش، آب به نحو مطلوبي تصفيه مي شود اما اين تحت شرايطي است كه كليه تجهيزات و دستگاه ها به صورت ايده آل عمل نموده و مواد جاذب و نگهدارنده ذرات معلق آب نو باشند. بنابراين در شرايط واقعي جهت دستيابي به نتيجه مطلوب براساس راندمان سيستم فيلتراسيون، گردش آب بايد به تعداد مورد نياز ادامه يابد.

 

فیلتر ماسه ای (شنی):

 فيلترهاي شني ارزان ترين و متداول ترين نوع فيلترها بـراي اسـتخرهاي شـنا مـي باشـند. مـاده فيلتـر از اندازه هاي مناسبي از ماسه الك شده با خرده كوارتز و خرده سنگ (شن) به ارتفـاع حـداقل 90 سـانتي متـر تشكيل مي گردد. نتيجه مطلوب زماني بدسـت مـي آيـد كـه انـدازه ذرات ماسـه 0/4 ميلـي متـر بـا ضـريب يكنواختي حداكثر 1/75 باشد، ماسه بايد از خاك رس، مواد ارگانيك و مواد قابـل انحـلال تـشكيل شـود. در بالاي سطح بستر ماسه بايد يك فاصله آزاد تقريباً 45 سانتي متر ايجاد نمود تا هنگام پس شـويي هدر رفتن بيش از حد ماده فيلتر جلوگيري شود.

جهت جريان آب در آنها هنگام تـصفيه از بـالا بـه پـايين و هنگام پس شويي از پايين به بالا است. بدون يك ماده منعقد كننده فيلتر ماسه اي فقط براي جدا كردن مواد جامد درشت از آب در گردش موثر است. اما در صورت اضافه كردن يك ماده منعقد كننده، ماسه فيلتر جهت جدا كردن مواد جامد معلق و باكتري ها بسيار موثر خواهد شد. به طور كلي دسـتگاه هاي فيلتـر شـني در دو نوع ثقلي و تحت فشار ساخته مي شود كه در تصفيه خانه هاي استخرهاي شنا عمدتاً نوع تحت فشار كـاربرد دارد. فيلترهاي شني تحت فشار به دو دسته افقي و قـائم تقـسيم بنـدي مـي شـوند. 

 

فیلترهای خاک سیلیسی (دیاتومیت):

 در اين فيلترها ماده فيلتر عبارت است از پودر فسيل باقيمانده از گياهان و جانداران دريايي ميكروسكوپي. اين فيلترها متشكل است از استوانه هاي متعددي كه به طور عمودي و از يك صفحه چند بخشي آويزانند. جنس اين استوانه ها از مونل (آلياژي از نيكل، مس، آهن و منگنز) اكسيد آلومينيوم و ساير مواد خنثي است كه ميان سوراخ هاي تنگ يك غربال، بافته شده اند و روي آنها پوشش خاك دياتوميت فيلتر نگهداشته مي شود.

جهت جریان آب در این فیلترها از پایین به بالا است و این موجب می شود که فشار آب، لايه رسوبي تشكيل شده روي غربال هاي استوانه اي المنت هاي فيلتر را در جاي خود نگه دارد. وقتي كه جريان متوقف مي شود، بخش عمده لايه رسوبي فيلتر خواهد افتاد. اين امر چنانچه استخر كار مداوم يعني 24 ساعته داشته باشد، مسئله ايجاد نمي كند. اما اگر الزام باشد به صورت تناوبي وقفه هايي در گردش آب ايجاد گردد، مسير ميانبر (باي پس) و نصب يك پمپ كوچك در سيستم تداوم جريان آب در فيلتر حفظ شده و لذا لايه رسوبي المنت ها در جاي خود خواهد ماند.

پس شويي اين نوع فيلتر نيازي به آب اضافي ندارد و تنها بايد فشار افزايش داده شود تا اجرام باقيمانده بر روي غربال المنت ها، جدا شوند. اين فشار اضافي با تعبيه يك شير سريع بند در خط پس شويي و استفاده از ضربه قوچ حاصله از باز و بسته كردن اين شير تامين خواهد شد. ضمن پس شويي، ماده فيلتر از روي المنت ها شسته مي شوند و لذا بايد جايگزين گردند. جريان آب پس شو بايد در يك چاهك باز تخليه گرديده و از آنجا تحت نيروي ثقل يا توسط يك پمپ به يك مجراي باز فاضلاب ريخته شوند.

مزاياي استفاده از فيلترهاي خاك دياتوميت براي استخرهاي شنا مشهود است. اين فيلترها به لحاظ بيشتر بودن شدت جريان مجاز و اين واقعيت كه مساحت فيلتر همان مساحت سطح المنت عمودي است، به سطح نشيمن كمتري نياز دارد. اين در حالي است كه فيلترهاي ماسه اي به سطح نشيمني معادل سطحي كه با شدت جريان كمتر محاسبه مي شود، نيازمندند. مضافاً حذف منعقد كننده ها و قلياها از سيستم دياتوميت، نياز به كنترل شيميايي و وسايل اضافي را كاهش داده و از مشكلات نگهداري سيستم خواهد كاست.

 

فیلتر ذغالی:

يكي از روش هاي مناسب براي حذف بو و طعم آب، جذب عوامل مولد بو و طعم مي باشد. ذغال فعال با خاصيت جذب سطحي بالاي خود قادر است، طعم و بوي ناخوشايند آب را حذف كند. نوع ذغال فعال، دما و pH آب، از جمله عوامل موثر بر كارايي و بازدهي ذغال فعال مي باشد. فيلتر ذغالي متشكل از لايه هاي ذغال فعال دانه اي مي باشد. اين فيلتر قادر است، تركيبات فنلي و كلر آزاد آب را - كه عامل ايجاد بو و طعم نامطبوع مي باشند- جذب كند.

توصيه مي شود فيلتر ذغالي هر شش ماه يك بار شستشو و احياء گردد. براي اين منظور كافي است پس از شستشوي معكوس فيلتر، دانه هاي ذغال به مدت 20 الي 30 دقيقه با بخار آب كم فشار شستشو داده شود. در صورتي كه فيلتر ذغالي مدت زيادي بدون استفاده رها شده باشد، بايد با آب كلردار شسته شود تا باكتري ها و ديگر عوامل بيولوژيكي از سطح دانه اي ذغال فعال زدوده شوند.

 

 

 

 

 

برو به:

صفحه قبل 

صفحه بعد

فصل بعد

فصل قبل

 

 


نظراتـــــــــ